
Lazer epilasyon, günümüz tıp teknolojisinin sağlayacağı en uzun süreli epilasyon yöntemidir. Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmak amacı ile, hekim tarafından lazer teknolojileri kullanarak uygulanan tedavi yöntemidir. Tüm dünyada kullanılmakta olan bu tedavi yöntemi yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahiptir. “Light amplification by stimulated emmition of radiation” kısaca lazer ışını, tek dalga boyunda, düz bir demet haliyle yayılır. Bu yöntemde prensip; kıl ve kıl kökünde bulunan, kıla rengini veren melanin pigmenti ile ışığın etkileşimidir. Melanin pigmenti, üzerine düşen ışığı absorbe eder. Absorbe olan ışın ısı enerjisine dönüşerek kıl kökünü tahrip eder. Bu yöntemde kullanılan dalga boyu kılı yok etmeye yetecek ancak çevre dokulara zarar vermeyecektir (seçici fototermoliz). Kişiye ve uygulama bölgesine özel en efektif dozların, tecrübeli hekimlerce belirlenmesi gerekmektedir. Zira uygulamanın gerekenden düşük dozlarda uygulanması seansların uzamasına, gereğinden yüksek dozların uygulanması ise ciltte yanık ve lekelenmelere sebep olmaktadır.
Alexsandrite lazer: 755 nm dalga boyuna sahiptir.İnsan sağlığına zararı olmayan en güvenilir ve etkili lazer sistemidir. Türk insanı genelde çok koyu almayan ten rengine ve koyu renk kıl yapısına sahiptir. Bu özellik Alexandrite Lazeri , epilasyon için en uygun cihaz konumuna getirmektedir. Lazer ışını derideki kıl köküne kadar ulaşarak kalıcı sonuç sağlar ve ciltte yanık sorununa yol açmaz. Cilde yaklaşık 3 cm mesafeden atış yapıldığı için hijyen sorunu yaşanmaz.Medikal estetik alanında kullanılan lazer tipleri:
Diod lazer: 810 nm dalga boyuna sahiptir. İnce, açık renkli ve özellikle yüz bölgesindeki tüylerde başarılı olduğu düşünülmektedir. Ancak yeterli bilimsel araştırma henüz yapılmadığından, bu başarı iddiadan öteye gidememektedir.
NdYag lazer: 1064 nm dalga boyuna sahiptir. Amerikada koyu ve çok koyu (zenci) cilt tiplerinde kullanılır. Epilasyonda kullanıldığında kromoforlar tarafından en az tutulan ışın olduğundan etkinliği az olmakta, yüksek doz çalışılması gerekmektedir. Bu da yanık riskini ve acı hissini arttırmaktadır. Etkin dozda çalışıldığında hastalar tedaviyi ağrı sebebi ile yarım bırakmaktadırlar. Bu lazer tipinde, epilasyon dozu kullanıldığında ciltte ciddi ve kalıcı iz bırakan yanıklar meydana gelebilmektedir.
Medikal estetik alanında kullanılan yoğun ışık sistemleri:
IPL, Mavi Işık, Fotoepilasyon gibi sistemler bazı merkezlerce lazer oldukları iddia edilse de gerçek lazer değillerdir. Sadece yoğunlaştırılmış ışık sistemleridir. Kıl köküne ulaşıp kıl kökünü tahrip etme gücüne sahip olmadıklarından etkinlikleri modern ağda yöntemleri çerçevesinde sınırlı kalmakta ve geçici epilasyon etkisi göstermektedir. Uygulamada cihaz cilde temas ettiğinden hijyen problemleri yaşanabilmektedir. Bu yöntemleler ile istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulabilmek mümkün değildir.
Diğer sistemler:
RF (Radyo Frekans): Radyo dalgaları kullanan sistemdir. Tek başına kullanıldığında epilasyon hiçbir etkinliği olmamaktadır. Lazer sistemleri ile birlikte kullanıldığında açık renkli, beyaz, sarı kılları yok edeceği iddia edildiyse de yapılan çalışmalar sadece kıl köklerinde ısınma sağlayıp nemi azalttığını, zamanla eski haline döndüğünü göstermiştir.
Özetlersek; mevcut veriler doğrultusunda kıl kökü içindeki melanin pigmentinin 694 nm dalga boylu ışığa daha duyarlı olduğu düşünülürse , 755 nm dalga boyuna sahip Alexandrite cihazlar, melaninin en hassas olduğu dalga boyuna sahip olduklarından, tahripleme gücü en yüksek, dolayısıyla en etkin ve en başarılı epilasyon lazerleridir. Bu nedenle merkezimizde sadece Alexandrite lazer kullanılmaktadır.